Stevan Budošan je pokazao kako može da se smrša uz redovan trening I kvalitetnu ishranu. Inspirativna priča o “skidanju” 16kg navodi na razmišljanje o tome koliko smo sposobni kada smo odlučni. Naime, kada je shvatio da mu je zdravlje ugroženo I da nešto mora da promeni, odlučio je da će vežbati 5 dana nedeljno, svako jutro pre posla I korigovati ishranu. Rezultati nisu izostali a I kvalitet društvenog života se poboljšao a njegovi sinovi imaju ispred sebe uzor I primer istrajnosti I discipline.

Kao I svi koji se bore sa viškom kilograma, isprobavao je različite, često restriktivne a samim tim I neodržive dijete. Na predlog našeg trenera Ivane Klevernić Vujić, počeo je da vežba u jutarnjim terminima, pre odlaska na svoj posao. Mršavljenje je ozbiljan posao I zahteva male svakodnevne I velike promene mentalno I fizički, Stevan je Itekako dorastao svom zadatku. Uz pravu podršku, svoje porodice I trenera, uspeo je da pobedi sebe I pokaže svu lepotu volje i truda.

1. Kao srednjoškolac ste se bavili vaterpolom. Kojim još sportom ste se bavili?

Kao mlađi trenirao sam vaterpolo 10 godina I borilačke sportove. Kasnije sam rekreativno trčao svakodnevno. Kada sam se oženio, došla su deca I opustio sam se. Prestao sam sa fizičkim aktivnostima a kiligrami su se nagomilavali.

2. Pored toga što je teško funkcionisati sa viškom kilograma, da li postoji neki momenat kada ste odlučili da ćete se više posvetiti sebi?

Višak kilograma uče na svaki segment života. Bolovi su prisutni u celom telu i

zdravstveno stanje se konstantno pogoršava. Jednostavne svakodnevne akvnos

postaju problem. Potrči za detetom, veži pertle, popni se uz stepenice…kada takve stvari

postanu naporne, vreme je da se nešto promeni.

3. Koliko često ste vežbali?

Kada sam odlučio da promenim loše navike I konačno se pozabavim svojim zdravljem,

odmah sam krenuo sa svakodnevnim treninzima. Ustanem, doručak, trening pa sve

ostalo. Teško jeste, bolovi su prisutni,ali kada se donese čvrsta odluka da se nešto

promeni sve se može.

4. Posle prvih nekoliko treninga ste sigurno osetili umor, fizički I psihički. Da li je bilo dana kada niste odlazili na trening? Kako ste se izborili sa tim teškoćama?

Sa velikim viškom kilograma fizički umor se pojavi već nakon prvog treninga, ali daleko od toga da to znači da trening treba da se preskače. Izbegavanje fizičke aktivnosti me je dovelo do takvog stanja I to mora da se menja. Kada vam dan počne sa treningom super se osećate, znate da radite dobru stvar za sebe I znate da napredujete. Tada je lakše nositi se sa umorom bilo koje vrste.

5. Probali ste više vrsta dijeta. Koja vam je bila najefikasnija?

Sa svakom djetom je bilo uspeha, to nije sporno. Međum samo sa djetama,bez fizičke aktivnosti, gubio sam I mišnu masu. Stalno se oseća glad, malaksalost, slabost I u jednom momentu dođe do prekida. Tada se kilogrami vrate još brže I više nego što je otišlo.

6. Šta vas I dalje motiviše da nastavite?

Najveća motivacija su dobri rezutati. Zadovoljan sam sa svim promenama. Osećam se lakše, jače I zdravije. Okolina primećuje promene na meni I to me takođe motiviše.

7.Koji je sledeći cilj na vašoj listi, kad je vežbanje u pitanju?

Cilj mi je da trening postane sastavni deo života, što već I jeste. Odlično se osećam posle svakog treninga I ne želim vise sebi da dopustm da bude drugačije.

8. Imate li neku preporuku, savet za one koji pokušavaju da smršaju?

Nemojte gubiti vreme na gladovanje, uništavate svoje telo I zdravlje. Djete imaju

prividan I kratkoročan uspeh. Dovoljno je da iz ishrane izbacite brašno I proste ugljene hidrate. Redovni zdravi obroci I trening su put ka uspehu. Bićete zadovoljni sigurno.

Nemojte odlagati taj momenat, nemojte čekati neki ponedeljak, menjajte svoj kvalitet života sada.