Prošlo je leto i odlučio si da se vratiš treninzima? Bravo, odlična odluka! Na povratku u teretanu, rešili smo da te podsetimo na veoma važan segment treninga, koji većina vežbača ili preskače ili ne radi pravilno. Da, reč je o zagrevanju.

Uvodni deo treninga možda i jeste najdosadniji, ali to nije razlog da ga ne shvatiš ozbiljno. Osnova kvalitetnog treninga koji će dati rezultate je dobra priprema. Zašto? Telo mora da se pripremi za fizički napor koji je predviđen na treningu. Zagrevanjem podižeš temperaturu tela, omogućavaš bolju prokrvljenost mišića, a polako pripremaš i srce, podižući puls. Najbitnije je da kardio-vaskularni, respiratorni i lokomotorni (zglobovi) sistem budu adekvatno pripremljeni za kompleksne i zahtevne vežbe. U suprotnom, može doći do povreda, a to je ono što niko ne želi.

Koliko bi zagrevanje trebalo da traje? Ne predugo, 10 do 15 minuta pravilnog izvođenja je sasvim dovoljno. Svako zagrevanje bi trebalo da se sastoji iz dva dela – kardio zagrevanje na nekom trenažeru (traka, bicikl, steper)  i vežbi oblikovanja.

Ukoliko se odlučite da trčite, neka to bude trčanje niskog intenziteta zbog toga što ćete prilikom svakog pokreta angažovati celu muskulaturu. U obzir dolazi i brzo hodanje, kao i različite kombinacije pokreta ruku i nogu, ukoliko ne želite da radite na trenažeru. Jedna od vežbi koja se, takođe, koristi je preskakanje vijače u mestu.

Cilj vežbi oblikovanja je zagrevanje zglobova i kičmenog stuba. Tokom ovih vežbi pripremaju se one grupe mišića koje će biti angažovane tokom treninga. Redosled vežbi bi trebalo da bude od vrata ka skočnom zglobu.

Ne zaboravite da je zagrevanje delom i psihološka priprema za trening. Ponesite dobru volju, a mi vas čekamo na dobro poznatim adresama da se zagrejemo zajedno i krenemo ka cilju.

Zadovoljni ste svojim izgledom, a sledeće leto vam se čini daleko? Ne zaboravite da lepo oblikovani mišići bez vežbanja neće ostati takvi. Forma je prolazna, tako da su vam treninzi neophodni ukoliko želite da zadovoljstvo izgledom potraje.

Dođite da treniramo zajedno, u Futogu ili Novom Sadu. U našoj ponudi nalazi se veliki broj treninga, među kojima ćete sigurno pronaći one koji vam u potpunosti odgovaraju.