Šta se događa sa vašim telom kada krenete da trčite?

Kod trčanja se računa svaki korak. To znači da vaše telo pamti i da će vam biti zahvalno ukoliko ga promrdate uz ovu rekreativnu aktivnost! Kada dođete do stadijuma da vam trčanje postane svakodnevna aktivnost, svedočićete velikim promenama koje će se odraziti na stil i kvalitet života. U našem timu važi jedno pravilo – nije važno koliko imate godina, kilograma, kakva vam je kondicija – najbolje vreme za trčanje je upravo SADA!

Ukoliko ste do sada mislili da trčanje samo popravlja fizičku formu, vreme je da promenite mišljenje. Tvrdnja da 20-25 minuta trčanja dnevno može da nam transformiše život na bolje nije preterana. Nauka nam donosi relevantne činjenice koje objašnjavaju zašto trčanje čini da se osećamo toliko dobro.

Najlepše od svega je što na pozitivne efekte trčanja ne morate da čekate mesec ili više dana.

Vaša dnevna doza trčanja pokazaće benefite gotovo trenutno.

Benefiti trčanja

Ovo je rekreativna aktivnost za koju vam ne treba ništa osim volje i para udobnih patika. Podrazumeva boravak na otvorenom (možete trčati i na traci, ali birajte prirodu kad god je to moguće), može se upražnjavati singl, sa voljenom osobom, sa decom, prijateljima ili sa timom trkača.

Naša misija je bila da okupimo grupu ljudi koji će zavoleti fizičku aktivnost. Zajedno smo rasli i spoznali da nas aktivnost motiviše da kvalitetnije i zdravije živimo. Naši trkači tvrde da su osetili šta u praksi znači dostići svoj maksimum!

Pridružite se našem timu već danas, prijave za zimski semestar su u toku!

Prijavi se na školu trčanja

Evo šta nam sve nudi trčanje:

Popravlja stanje kardiovaskularnog sistema

“Svako ko je ikada trčao zna da ni jedna druga aktivnost ne deluje na telo i kardiovaskularni sistem kao trčanje.” Timothy Miller, lekar sportske medicine.

Dok trčimo srce i pluća rade zajedno na pumpanju krvi bogate kiseonikom u sve mišiće. Tako se gradi jak kardiovaskularni sistem. Na isti način kao na mišiće, trčanje proizvodi i pozitivan stres na pluća i srce što ih jača i čini da bolje funkcionišu na dnevnoj bazi. Jedan od najvažnijih benefita fizičke aktivnosti kao što je trčanje je što se njime značajno smanjuje rizik od oboljevanja od pojedinih bolesti. Redovne aerobne vežbe su se pokazale kao sjajne za regulaciju povišenog krvnog pritiska, a dokazano je i da smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Trčanje smanjuje rizik od smrtnog ishoda usled srčanih oboljenja za 50%. Čak i vrlo lagano desetominutno trčanje na dnevnoj bazi značajno smanjuje rizik od srčanog udara.

Angažuje sve mišiće

Trčanje je efikasan trening celog tela. Iako ga osobe koje ne trče smatraju vrlo laganom vrstom treninga, trčanje zapravo angažuje sve grupe mišića u telu. U zavisnosti od toga da li trčite uz brdo, niz brdo, lagano ili sprint biće angažovani određeni mišići više od drugih.

Oblikuje telo

Kao potvrda tvdnji iz prethodnog pasusa, ukoliko otpočnete sa trčanjem i istrajete u ovoj aktivnosti vaše telo će se transformisati. Ovde je reč i o gubitku suvišnih kilograma, ali i o jačanju i rastu mišića. Trčanje utiče na sintezu hormona u telu koji podstiče rast mišića.

Popravlja radnu sposobnost

Izlaženje na kraj sa brojnim poslovnim obavezama je mnogo lakše kada osećate da pucate od energije. Priliv energije je taj sjani benefit koji navika trčanja donosi. Čak i osobe koje imaju problema sa zglobovima zbog osmočasovnog sedenja i slabog kretanja, vrlo brzo osete poboljšanje nakon otpočinanja programa trčanja. Trčanje jača mišiće i tetive koji podržavaju zglobove, održava vam zdravu telesnu težinu i malo po malo oslobađa vas bolova u kolenima, zadihanosti usled penjanja uz stepenice i slično.

Popravlja raspoloženje

Dah vam postaje dublji, puls se ubrzava, srce jače pumpa kako bi krv bogatu kiseonikom poslalo u mozak i mišiće. Dok se krećemo naše telo oslobađa endorfine. Što više istrčite, osetićete kako stres napušta telo. Naši trkači često kažu kako su zbog užitka i dubokog osećaja mira, spremni da pomere granice i istrče više. Nakon treninga, osećaćete se relaksirano i fizički i mentalno. Zasigurno ćete biti srećniji nakon povratka sa trčanja nego kada ste krenuli.

Pored raspoloženja, trčanje pozitivno utiče na kreativnost, pojačava libido i utiče na kvalitet socijalnih i emotivnih veza onoga ko ga upražnjava.

Utiče na kvalitet sna

Trčanje na otvorenom je mnogo bolja opcija od trčanja na traci. Uvek kada imate priliku izaberite svež vazduh, promenu okruženja i upijanje vitamina D koji se sintetiše samo boravkom na otvorenom. Ova vrsta aktivnost obezbeđuje čvrst, okrepljujući san tokom noći. Dobra vest za vas koji teško tonete u san je da ćete uz trčanje zaspati u kratkom roku i da ćete se probuditi odmorni, puni elana, spremni za nove izazove.

Najzad, jedni smatraju da je ljudsko telo od prirode oblikovano za trčanje, drugi tvrde da je efekat trčanja najsličniji delovanju magične pilule koja sve leči, treći biraju trčanje jer misle da je lakše od drugih vrsta rekreacije. Naš tim je uveren da trčanje može da doprinese zdravlju, ali i čitavom kvalitetu života, a navedenim benefitima svakodnevno svedočimo.

Prijavi se odmah!