Ne morate da se odreknete trčanja zbog alergijskih reakcija!

Proleće je najlepše godišnje doba, osim za one koji imaju alergije. Njima je proleće sinonim za curenje nosa, kašljanje, metalni ukus u ustima, kijavicu… Dok su alergije ranije bile retka pojava, to se u današnje vreme promenilo, pa je sve više ljudi koji nisu imuni na alergije. Nakon hladne zime, stiglo nam je lepo vreme, i mnogi se baš sada odlučuju da započnu program trčanja. Imamo toliko novih polaznika u našoj ekipi koji kažu da su samo čekali prve tople dane da počnu da rade na svojoj formi.

Trkačima su alergije veliki problem, posebno kada polen cveta. U Fit Complete-u se trudimo da pronađemo rešenje za ovakve probleme, jer ne želimo da zbog alergija propustimo trčanje. Trening je ono u čemu uživamo i ništa nas neće sprečiti da ispunimo svoje ciljeve.

Kako stati na put prolećnoj alergiji i kako nastaviti sa trčanjem u prirodi tokom prolećnih i letnjih meseci, otkrivamo vam u nastavku bloga.

Alergeni u vazduhu remete treninge

Alergeni su supstance koje inače nisu škodljive niti štetne i nalaze se u našoj okolini, a osobama koje su na njih alergične izazivaju reakciju čak i kada ih ima u vrlo malim koncentracijama. U kontaktu s alergenom imuni sistem ga pogrešno prepoznaje kao opasnost i zato reaguje burno. Jednostavno govoreći, alergijske reakcije su odgovori tela na različite alergene. U prolećnom periodu ima najviše alergena, tako da je najčešća alergijska reakcija na polen.

 

Stručnjaci objašnjavaju da tokom maja i juna ima najviše polena iz trave, a od avgusta pa sve do zime, aktivna je ambrozija.

Šta se tada dešava sa našim telom? Može da vam se zapuši nos, počećete da kijate, pri udisaju, osetićete “šištanje”, kao da vam je protok vazduha blokiran. Moguć je kašalj, javlja se svrab kože, oči su suzne, a glavobolja česta.

Ako vam se jave ovi simptomi tokom proleća, neophodno je da uradite test i da proverite na šta ste sve alergični. Ako je alergija prisutna, dobićete terapiju od lekara, kao i dodatne savete kojih treba da se pridržavate.

Sezonske alergije i trčanje

Prilikom trčanja u prirodi, suočićemo se sa raznim alergenima. Svuda oko nas su polen, trava, ambrozija, ne možemo ih zaobići! Oni se prirodno nalaze u vazduhu i velika je verovatnoća da ćemo se susresti sa njima.

Zato uvek savetujemo da koristite redovno svoju terapiju, kako biste se zaštitili i kako biste uspeli da održite kontinuitet treninga.

Za one koji imaju jake alergijske reakcije bavljenje sportom i redovno trčanje nije nedostižno, naprotiv, preporučuju se fizičke aktivnosti i sport na osnovu alergija kojima su podložni, ističu pulmolozi.

Prevencija je ključna

Veoma je teško sprečiti prolećne alergije, međutim pridržavajte se ovih saveta i smanjite simptome:

  • U periodu kada cvetaju biljke na koje ste alergični izbegavajte duži boravak u prirodi, posebno kada je suvo, toplo i vetrovito vreme. Možete da budete napolju nekoliko sati, a onda da budete u zatvorenom (ukoliko osećate izražene simptome tog dana)
  • Zagrevanje pre treninga je ključno – na taj način ćete pripremiti svoja pluća za tempo treninga.
  • Nakon trčanja u prirodi istuširajte se i operate odeću – time ćete sprečiti raznošenje polena po stanu.
  • Izbegavajte sušenje sportske opreme i ostalog veša na otvorenom.
  • Ako osećate izražene simptome, najbolje je da tog dana odradite trening u sali.
  • Čim završite sa treningom, presvucite se, jer je na vašoj odeći u tom trenutku mnogo alergena. Uvek sa sobom nosite zamensku odeću, a opremu operite čim dođete kući.
  • Polen se skuplja na kosi, pa je dobro da nosite sportsku kapu ili maramu. Muškarcima se savetuje da odmah posle treninga properu kosu vodom (ako imaju kratku kosu), dok žene sa dugom kosom to treba da urade čim stignu kući.
  • Bandane za trčanje će vam pomoći da se zaštite od alergena, takođe i naočare za sunce će pomoći da zaštitite oči.

Najbolji način da izbegnete polen dok trčite je da se jednostavno držite dalje od mesta gde ga ima mnogo. Trebalo bi da pokušate da izbegavate prometne puteve i parkove, jer se u ovim oblastima verovatno nalaze automobili koji emituju dim i izduvne gasove koji mogu da pogoršaju vaše stanje. Ako morate da trčite u blizini saobraćaja, pokušajte da se držite one strane puta na kojoj je manje automobila.

Sezonske alergije u mnogome mogu da vas ograniče, pogotovo u svakodnevnim aktivnostima, međutim postoje i tablete koje mogu ublažiti alergijsku reakciju i veoma su korisne u prolećnoj i letnjoj sezoni. Takođe, postoje i vakcine o kojima se možete raspitati u najbližem Domu Zdravlja.

Lečenje često uključuje režim uzimanja tableta jednom dnevno tokom tri nedelje, a onda se pravi pauza. Kada redovno uzimate terapiju i pratite uputstva lekara, alergija će biti sve manje izražena, pa nećete toliko često morati da koristite lekove.

Imajte na umu ove savete kada sledeći put krenete na trčanje i uživajte u sezoni, uprkos alergijama!