Dakle, odlučili ste da počnete da trčite. Čestitamo – to je sjajan način da postanete fit, smršate, smanjite stres, unapredite zdravlje i upoznate nove ljude. Ali ako želite da izbegnete povrede i razočarenje, isplati se biti spreman.

FitComplete postao je sinonim za aktivno trčanje! Naša ljubav prema trčanju je nadvladala loše vremenske prilike, pandemiju, zdravstvene i lične probleme. Kada se okupimo na treningu, često kažemo kako svaki problem postaje manji, i pretvara se u izazov sa kojiim smo spremni da se suočimo. Disciplina koju stvaramo na treningu se prenosi i na druge aspekte života, pa naši dani postaju radosniji, a čitav život kvalitetniji i bolji.

Danas sa vama delimo korisne savete za pravilno trčanje kojih se mogu držati i početnici i iskusni maratonci!

Napravite plan

Bilo da vam je cilj da završite svoju prvu pravu trku ili da srušite svoj lični rekord u maratonu, potreban vam je plan treninga ili rizikujete da ne stignete do cilja.

Ako ne možete sami da osmislite pravilan plan trčanja, najbolje je da se posavetujete sa trenerom i da dobijete svoj plan po meri, koji najbolje odgovara vašim trenutnim performansama i kondiciji.

Kada imate plan koga ćete se držati, bićete u stanju da napravite male promene na osnovu vašeg nedeljnog rasporeda i za kratko vreme ćete i sami videti svoj napredak. Bez plana, nećete biti dovoljno pripremljeni i bićete izloženi povećanom riziku od povrede tokom same trke.

Loše navike mogu da ugroze vaše rezultate

„Ako nameravate da počnete da trčite na ozbiljan način, neophodno je da identifikujete i ispravite loše životne navike što je ranije moguće, to će trening učiniti mnogo korisnijim i prijatnijim“, kaže Žarko.

Ovde zapravo mislimo na kvalitet ishrane, na san, na loše navike poput konzumacije alkohola i cigareta.. Kada se posvetimo zdravom životu, trčanje će nam pomoći da u tome istrajamo i ostvarimo pun potencijal.

Izaberite patike za trčanje koje vam odgovaraju

Postoji mnogo različitih tipova patika za trčanje koje odgovaraju različitim potrebama, ali svi imamo svoj jedinstveni korak (način na koji vaša peta udara o pod) i korak (dužina vašeg koraka), što znači da može biti komplikovano pronaći savršeni par obuće za trčanje.

„Nošenje pogrešne obuće jedan je od najčešćih uzroka povreda među trkačima, a početnici su posebno podložni tome jer imaju tendenciju da traže ono što izgleda dobro, a ne ono što odgovara njihovom stopalu“, kaže Žarko.

Pridružite se klubu trkača

Kada trčite sami, moguće je da će doći dan kada ćete reći da ste demotivisani i da imate mnogo obaveza. Ipak, kada ste u klubu i imate termin treninga, teško da ćete ga olako propustiti. U našem klubu vlada sjajna atmosfera, a naši članovi ističu kako ih ekipa motviše da istraju u svakom cilju! Pored toga, možete da upoznate nove prijatelje i otkrijete interesantna mesta za trčanje.

Trčanje sa drugima koji dele vaše ciljeve je odličan način da ostanete motivisani i postignete stvari za koje nikada niste mislili da su moguće.

Prijavi se na školu trčanja

Treninzi snage će vam pomoći kod trčanja

Ako želite da aktivno trčite, treninzi snage će vam u tome pomoći. Izgradite snagu u gluteusu i nogama, poboljšajte snagu pokretljivosti kuka, kolena i skočnih zglobova, radite na boljoj fleksibilnosti.

Kada počnete da razmišljate kao sportista, to će se odraziti i na vaše rezultate pri trčanju.

Intervalni trening

Trkači svih nivoa mogu imati koristi od dodavanja intervala brzine u svoju rutinu. Intervalni trening ne samo da vam pomaže da budete brži, već i izoštrava vašu formu trčanja i, što je najvažnije, oživljava vaš trening, jer će vam držanje istih stabilnih 5K tokom svih sesija početi da bude dosadno nakon nekog vremena. Važno je da pomerate svoje granice!

Rad na tehnici

Kada prvi put počnete da trčite, videćete da ostvarujete ogromne benefite isključivo zbog doslednosti, kao i povećanjem učestalosti i kvaliteta vašeg treninga. Vremenom, međutim, možda ćete imati koristi od podešavanja tehnike trčanja, iako pokušaj da ovo promenite bez stručnjaka može biti težak.

Trčite po stazama

Staze su mekše su od puteva, što znači da možete bezbedno da pređete više kilometraže bez rizika od povreda. Osim toga, različiti tereni će vam pomoći da ojačate sve manje mišiće u donjem delu tela koji stabilizuju vaša kolena i gležnjeve.

Trčanje na stazi takođe mnogo više oprašta ako nezgodno sletite, tako da pomaže da se eliminišu loše navike poput preteranog hodanja, što može dovesti do bezbroj povreda. Pronađite negde sa različitim tipovima staza – ravne šljunkovite staze, šumske staze i strma brda će biti korisni u određenim vremenima periodima.

Prepoznajte svoje granice

Ključ dobrog trčanja je poznavanje svojih granica. Ako ste navikli da trčite određenim tempom, biće vam lako da se dodatno pogurate. Ali ako pokušate da trčite brže nego što ste navikli, brzo ćete pregoreti i izgubiti dinamiku. Imajte na umu da je potrebno vreme da se izgradi izdržljivost za brzo trčanje.

Verujemo da su vam ovi saveti bili korisni i da ćete unaprediti svoje trčanje!

Prijavi se odmah!