Mršavljenje nije nimalo lak proces. Razmislite šta vas motiviše da izgubite težinu? Da li je to zato da biste izgledali i osećali se bolje ili želite da smršate iz zdravstvenih razloga? Kada utvrdite šta je vaš razlog, zapišite to i držite ceduljicu na vidljivom mestu da biste se svakodnevno podsećali zašto ste na ovom putu gubitka težine.

Možda ste mnogo puta pokušali, pa odustajali. Rigorozne dijete nisu dobre za vaše zdravlje, a gladovanje iscrpljuje organizam i dovodi do slabog imuniteta. Ako su rezultati izostali, a vaša težina nije pod kontrolom, sada je prava prilika da probate da mršavite na sasvim prirodan i bezbedan način. Fit Complete je uspeo da pomogne mnogim članovima da dođu do idealne težine i da postanu zdraviji, srećniji i zadovoljniji. Takve tranformacije nas uvek motivišu da nastavimo da radimo za dobrobit drugih ljudi.

Saveti slede u nastavku bloga!

Realan cilj za gubitak težine

Prvi korak ka postizanju tog cilja je prihvatanje svog tela. Cilj gubitka težine ne bi trebalo da bude da izgledate kao modeli sa TV-a ili iz modnih časopisa – to jednostavno nije moguće za većinu ljudi! Dakle, umesto da postavljate nerealan cilj, pokušajte da se fokusirate na održavanje idealne težine.

Treba da prihvatite svoje telo u potpunosti, sa svim manama i lepim stranama. Vaše telo je vaš hram i ono zaslužuje da o njemu brinete na najbolji način.

Vežbanje

Vežbanje je verovatno jedan od najboljih načina da smršate na prirodan način i da istovremeno ostanete u formi i budete zdravi. Najbolji program vežbanja će vas održati motivisanim i pomoći vam da vremenom izgubite neželjene kilograme.

Ovde je ključ doslednost; neće uspeti ako jednu nedelju vežbate svaki dan, a zatim se sledeće nedelje vratite starim navikama!

Prednosti vežbanja su brojne; od boljeg sna i poboljšanog raspoloženja do očiglednih fizičkih promena povezanih sa redovnim treningom. Zbog toga je važno održavati rutinu koja se vremenom može menjati u skladu sa vašim ciljevima i sposobnostima.

Cilj uvek treba da bude napredak, bilo u smislu intenziteta ili promene vaše rutine kako biste ciljali različite mišiće (ili grupe) u zavisnosti od toga šta želite da postignete.

Možda ste zatekli sebe kako kažete „Ne mogu da nađem vremena da vežbam nekoliko nedeljno“, i dok se saosećam sa vašom nevoljom, ja ću čvrsto vam kažem da izgovor nije validan kada je potrebno samo 1 sat dnevno!

U suštini, ovo se svodi na davanje prioriteta potrebama drugih u odnosu na svoje, tako što ćete provoditi vreme na poslu ili ispuniti svoje dane drugim aktivnostima kada zaista treba da odvojite 1 sat za VAŠE zdravstvene i fitnes ciljeve.

Fit Complete vas poziva da se pridružite našem timu i da izaberete neki od naših sjajnih programa, koji će tranformisati vašu liniju, dati vam mnogo energije i želje da nastavite da brinete o svom telu i zdravlju.

Zdrava i uravnotežena ishrana

Uravnotežena ishrana je korisna kada je u pitanju održavanje idealne težine i prirodni gubitak težine. Zdrava ishrana treba da uključuje integralne žitarice, povrće, voće, hranu bogatu proteinima poput ribe, nemasnih mlečnih proizvoda i zdravih masti poput maslinovog ulja.

Zdrava hrana ima mnoge prednosti kao što su poboljšanje zdravlja i bolje raspoloženje što će nam olakšati pokušaje da smršamo prirodnim putem. Takođe nam pomaže da se osećamo pozitivnu energiju tokom dana kako bismo mogli da uradimo više dok sagorevamo dodatne kalorije od svih tih kasnih noćnih grickalica!

Dodajte više povrća i voća u svoju ishranu

-Jedite više proteina i manje masti. Proteini su zasitniji od drugih namirnica, tako da vam mogu pomoći da unosite manje kalorija.

-Birajte hranu bogatu vlaknima, kao što su cela zrna, pasulj, voće i povrće. Vlakna vam pomažu da ostanete siti dugo vremena, što može pomoći u gubitku težine.

-Izbegavajte da jedete prerađenu hranu koja sadrži šećer. Šećer ima mnogo kalorija, ali ne čini da se osećate siti niti daje vašem telu hranljive materije koje su mu potrebne.

-Pijte vodu umesto slatkih pića kao što su sokovi. Voda će vas održavati hidriranim bez dodavanja kalorija vašoj ishrani.

Unosite više vlakana

Konzumiranje vlakana povećava proizvodnju butirata u mikrobioti vašeg creva. Zauzvrat, ovo dovodi do povećane sitosti, čime se smanjuje unos hrane i telo se na prirodan način bori protiv gojaznosti.

Istraživanja su pokazala da, žene koje su dobijale 5 grama rastvorljivih dijetetskih vlakana svakog dana tokom 12 nedelja doživele su smanjenje telesne masti i veličine struka, kao i ukupni nivo gladi u poređenju sa onima koje nisu povećale unos vlakana. Dok su muškarci koji su jeli više rastvorljivih vlakana imali niži BMI u poređenju sa onima koji su jeli manje rastvorljiva vlakna. Studije su takođe pokazale da povećanje unosa nerastvorljivih vlakana ne dovodi do značajnih promena u telesnoj težini ili metabolizmu.

Međutim, nerastvorljiva vlakna su neophodna za zdravlje i pravilan rad creva, što takođe utiče na apetit. Neki dobri izvori nerastvorljivih vlakana uključuju pšenične mekinje, orašaste plodove i pasulj, dok su dobri izvori rastvorljivih vlakana, između ostalog, ovsena kaša i brašno od lanenog semena.

Hidratacija je važna

Pijenje vode pre jela povezano je sa smanjenim unosom kalorija tokom obroka što dovodi do smanjenja telesne težine tokom vremena. Voda takođe pomaže da vaše ćelije budu hidrirane, čime se sprečava prejedanje zbog gladi ili žudnje izazvane blagom dehidracijom organizma.

Potrebno je 2l dnevno vode. Treba izbegavati zaslađene napitke, alkohol, i gazirane sokove, jer sadrže mnogo šećera i doprinose gojenju.

Kako održati idealnu kilažu?

Održavanje idealne težine jedan je od najboljih načina da ostanete u top formi. Možete da koristite BMI kalkulator da odredite svoj indeks telesne mase i da procenite da li ste gojazni ili previše mršavi. Ako spadate u bilo koju kategoriju, važno je da promenite način života koji će vam pomoći da dostignete idealnu težinu i izgradite mišićnu masu.

Mršavljenje može da bude veoma frustrijajuće i imaćete utisak da ne možete sve sami. Zato se pridružite Fit Completu i postanite najbolja verzija sebe!

prijavi se za letnji semestar škole trčanja