Ako ste trkač, znate da vreme može imati ogroman uticaj na vašu sposobnost da izađete i date svoj maksimum na treningu. Zimi je mračno i ledeno, ali je i prilično tiho. Uvek možete pronaći gde da pobegnete, čak i ako je to samo oko parka u komšiluku. U proleće, leto i jesen, međutim, stvari mogu biti teže: kada je vruće ili kišno/vlažno (ili oboje!), trčanje je u najboljem slučaju često neprijatno. Dobra vest je da postoje načini da trčanje u ovim uslovima učinite podnošljivijim, a da ne morate potpuno odustati. 

Ako vam trčanje tokom leta stvara veliki izazov, onda je vreme da primenite sledeće savete:

Trčanje tokom leta je izazov i za iskusne trkače

Trčanje leti je teže od trčanja u drugim delovima godine. Čak i ako ste navikli na toplo vreme, trčanje može biti teško kada je napolju vruće i vlažno. To je zato što su temperature više, a naše telo proizvodi dodatnu toplotu dok trčimo. Veće su šanse za dehidrataciju organizma, jer su i nivoi vlažnosti veći.

Sunce je sve duže prisutno, pa treba prilagoditi raspored trčanja po vremenskim prilikama, a ne po vašim već određenim ritualima. Posebnu pažnju trkači treba da obrate i na UV zrake, kako ne bi došlo do oštećenja kože.

Pored ovih izazova povezanih sa letnjim vežbanjem, postoje i neke dodatne brige specifične samo za trčanje na određenim površinama koje ćete možda morati da razmotrite pre nego što krenete na trčanje napolju.

Hidratacija je na prvom mestu

Kada krenete na trčanje, obavezno je da nosite vodu sa sobom. Vodu treba piti na svakih 15 minuta, kako biste tokom trčanja održali pravilno funksionisanje organizma. U vodu ili u drugi sportski napitak treba dodati elektrolite, koje gubimo tokom fizičke aktivnosti.

Nemojte da se forsirate tokom trčanja

Trčanje u letnjem periodu može biti izazov, posebno ako niste navikli na to. Postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu kada trčite po vrućini:

  • Ne žurite. Nemojte se prenaprezati – samo ćete se još više umoriti i oznojiti!
  • Ne forsirajte se previše. Smisao trčanja tokom leta je da se osećate dobro i uživate, da zadržite formu, a ne da preterujete i ostajete bez daha na svakom drugom koraku.
  • Ako vam se čini da neko želi vaše društvo, nemojte se obeshrabriti zbog njegovog tempa ili udaljenosti; samo ih pustite da idu napred dok se vi malo zadržavate pre nego što ih kasnije sustignete niz put (ili stazu).

Idealno vreme za trčanje tokom leta

Treba izbegavati trčanje tokom najtoplijeg dela dana. Biće vam mnogo bolje ako možete da trčite rano ujutru ili kasno uveče kada su temperature niže. Izbegavajte popodnevno trčanje, jer može da vam bude teško da ispunite svoj cilj i bićete veoma iscrpljeni, samo zato što ste pogrešili tajming. 

Kakvu odeću birate za trčanje tokom leta?

Oprema za trčanje je veoma važna, i ona se prilagođava po sezonama. Nošenje široke odeće je odličan način da se izbegne pregrevanje, ali je takođe važno da odvučete znoj. Odeća i obuća treba da bude lagana, sa dobrom ventilacijom.

 Traka za glavu ili znojnik može vam pomoći u tome tako što upija i povlači vlagu sa lica i vrata. Što se tiče patika, one treba da budu udobne i lagane, i da propuštaju vazduh. 

Nosite zaštitne naočare

Zaštita vaših očiju od UV zraka pomoći će u sprečavanju oštećenja oka kao što su katarakta i makularna degeneracija kasnije u životu – ne samo sada! Osim toga, nošenje naočara za sunce će sprečiti da vam prašina uđe u oči dok trčite na otvorenom.

Šta uraditi kada osetite dehidrataciju?

Kada osetite da ste se iscrpeli, da ste dehidrirali i da vam se manta, zastanite i nastavite da hodate, popijte malo vode. Možete da usporite ili da stanete da se odmorite. Nastavite da se krećete sporijim tempom sve dok vam ne bude bolje. Ako vam srce ubrzava i imate vrtoglavicu, mučninu ili druge simptome toplotne iscrpljenosti, odmah prestanite da trčite i odvojite nekoliko minuta da se ohladite pre nego što nastavite sa vežbanjem.

Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost

Važno je zapamtiti da se trčanje po vrućini razlikuje od trčanja po hladnijem vremenu. Evo nekoliko saveta kako da vaše letnje trčanje prođe glatko:

  • Birajte zasenjena područja kada je to moguće, kako biste izbegli direktnu sunčevu svetlost. vo će vam pomoći da se ohladite i zaštitite od sunčevih UV zraka. Ako napolju nije previše vruće, pokušajte da trčite sporednim ulicama ili stazama duž reka, a ne glavnim putevima bez senke.
  • Uvek sa sobom nosite vodu. Izbegavajte energetska pića. Možete da ponesete i proteinske pločice, koje će vam pomoći da se okrepite ako se osećate iscrpljeno nakon treninga.

Primenite ove savete kada trčite tokom leta, biće vam od koristi. Važno je da ne odustajete od treninga i ne pravite velike pauze, jer ćete tako izgubiti formu koju ste gradili. Bolje je da napravite drugačiju organizaciju treninga i da više radite na pripremi. Samo tako ćete uspeti da ostvarite svoje velike trkačke ciljeve. 

Pozivamo vas da se pridružite Fit Complete ekipi, koja trči tokom cele godine. Sa vama svakodnevno delimo korisne savete za trčanje i treninge na Instagramu, zapratite nas i budite u toku sa svim dešavanjima.