10500474_742898865749023_6500148854824175294_n

Pošto je u poslednje vreme izraz „funkcionalni trening“ sve popularniji, pokušaćemo vam bolje objasniti kakav je to tačno način treniranja. Krenućemo sa jednostavnim poredjenjem; zamislite klasični trening u teretani sa spravama, e pa funkcionalni trening je čista suprotnost! Kod pravog funkcionalnog treninga nema sprava, bench pressova i biceps pregiba.

Rekviziti koji se koriste za treninge su ruska zvona (kettlebell), medicinske lopte, gimnastičke karike, kanapi, vijače, elastične trake itd. A tu je i naravno veliki repertoar vežbi koje se izvode samo sa težinom sopstvenog tela. Znači nema nikakvih izolacijskih vežbi kao u bodybuildingu tipa biceps, triceps itd.

Pravi funkcionalni trening je najkompletniji način treniranja jer se radi na svim bitnim stvarima: snazi, kondiciji, eksplozivnosti, brzini i izdržljivosti. Moglo bi se reći da je iz svih sportova uzeto ono najdelotvornije te složeno u jedan veoma raznolik koncept!

Kod svih vežbi poenta je da radi što više mišića istovremeno, a velika većina vežbi najviše pogađa trbuh i donji deo leđa, što su kod većine najslabiji delovi tela. Ako se tome dodaju i minimalni odmori između vežbi, dobijamo vrlo moćno oruđe za sagorevanje masti i izgradnju mišića! Upravo zbog te kombinacije vežbi koje aktiviraju sve mišiće u telu, te minimalnih odmora, ovakav način treniranja je vrlo iscrpljujući, fizički i psihički.

Iako celi trening retko kada traje duže od 30-tak minuta, to je i više nego dovoljno vremena da se potroše zalihe snage jer ovakva metoda iscrpljuje sva tri energijska sastava (2 anaerobna i 1 aerobni).

Koje su prednosti ovakvog treninga?

 1. Povećanje sva tri energijska sastava
 2. Poboljšanje kompozicije tela
 3. Povećanje mišićne mase i snage
 4. Povećanje radnog kapaciteta vežbanja
 5. Raznolikost trening programa

Navešćemo neke od vežbi koje se koriste kod funkcionalnog treninga;

 1. izbačaji, nabačaji, trzaji
 2. udaranje u pod, bacanje, skakanje, sklekovi sa medicinkama
 3. vezbe sa brodskim uzetom (battle rope)
 4. vezbe sa ruskim zvonom (kettlebell)
 5. sve tehnike skakanja s vijačom,
 6. sve vrste skokova na pliometrijske kutije,
 7. sve vrste zgibova, sklekova, izometrijskih držanja na karikama,
 8. sve vežbe snage s težinom vlastitog tela itd.

Naizgled se čini lako, jednostavno i nedovoljno za neke ozbiljnije rezultate ali svaki iskusniji dizač tegova zna da sa mrtvim dizanjem radi svaki mišić u telu osim prsa i ramena, te zato uz rameni potisak dobijamo vrlo jaku kombinaciju za izgradnju mišića u celom telu. Ovakvim načinom treninga vrlo lako sagorevamo masno tkivo, jer što više mišića aktivirate više masti sagorevate.